UMS anjur Program Komuniti Sains dan Teknologi di Sekolah Menengah St Peter Telipok

JUMAAT, 4 NOVEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melaksanakan Program Komuniti Sains dan Teknologi baru-baru ini di Sekolah Menengah St Peter Telipok.

Penyelaras Program, Dr Siew Nyet Moi berkata program itu dikelolakan para pelajar Program Pascasiswazah Sarjana Pengurusan Pendidikan Semester tiga, Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), UMS.

Katanya, para fasilitator terdiri daripada 17 pelajar sarjana pendidikan dan seorang pelajar daripada program kedoktoran pengkhususan pendidikan sains serta 15 pelajar prasiswazah sains semester lima.

“Kesemua fasilitator ini bertindak sebagai penunjuk cara kepada 50 pelajar tingkatan empat jurusan sains dan sastera di sekolah berkenaan yang telah terlibat secara aktif dalam menjayakan program tersebut,” katanya.

Jelasnya, program yang dilaksanakan sehari di sekolah itu bertujuan memupuk Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dari aspek kreativiti dan kemahiran menyelesaikan masalah serta menyokong pelajar sekolah untuk berfikir tentang masa depan demi kesejahteraan hidup masyarakat sekitarnya.