Mantan MPP UMS Terima Anugerah Nadi Negara

ISNIN, 5 DISEMBER – Mantan Bendahari Kehormat Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) Sesi 2014/2015, Mohd Farhan Firdaus Jeffri terpilih sebagai penerima Anugerah Nadi Negara 2016 baru-baru ini.

Mohd Farhan terpilih untuk menerima anugerah tersebut atas pencapaian cemerlang beliau dalam aktiviti kepimpinan pelajar serta kegiatan aktif beliau dalam aktiviti kesukarelawan sama ada di peringkat universiti mahupun di peringkat kebangsaan.

Antara pencapaian graduan Sarjana Muda Perakaunan yang kini bertugas sebagai Juruaudit ialah terlibat dalam misi sukarelawan Yayaysan Sukarelawan Siswa ASEAN di Batang Maro, Batang Lupar Sarawak; bertindak sebagai Pengarah Program “UMS Dan Komuniti’, aktiviti kesukarelawanan yang dilaksanakan di empat buah kampung secara serentak, dan mengetuai jentera “Aspirasi Mahasiswa” bagi sesi pemilihan MPP Sesi 2016/2017.

Mohd. Farhan juga turut menerima pentauliahan Diraja dalam Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Universiti Awam di Universiti Putra Malaysia pada tahun 2015 dengan pangkat Leftenan Muda.

Beliau menerima anugerah tersebut dalam satu majlis penyampaian  Anugerah Nadi Negara 2016 bersempena dengan Perhimpunan Agung UMNO ke 70, yang disampaikan oleh Naib Presiden UMNO,  Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Anugerah Nadi Negara telah dimulakan sejak tahun 2009 oleh Wanita UMNO Malaysia bagi memberi pengiktirafan kepada siswa-siswi yang aktif dalam kepimpinan dan juga penglibatan kokurikulum semasa pengajian di universiti.

Anugerah ini dikendalikan oleh Sekretariat Pendidikan dan Pengajian Tinggi (SPPT) Wanita UMNO Malaysia, dengan kerjasama Alumni Nadi Negara.