300 Mahasiswa UMS Laksana Aktiviti Sukarelawan di PPIB

RABU, 14 DISEMBER - Seramai 300 mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) melakukan aktiviti sukarelawan di bangunan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) UMS pada Ahad.

Kesemua mereka terdiri daripada pelajar lelaki dan wanita yang mengikuti kursus-kursus di PPIB.

Aktiviti sukarelawan itu yang turut disertai oleh Dekan, Prof. Madya Dr Jualang @ Azlan Abdullah Gansau beserta kakitangan PPIB dirasmikan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.

Dalam ucapannya Datuk Harun berkata, aktiviti seumpama itu amat bertepatan dalam usaha memupuk semangat kesukarelawan dan rasa kesepunyaan yang tinggi dalam kalangan mahasiswa.

"Saya percaya melalui program ini, pelajar UMS akan memperoleh pelbagai manfaat hasil daripada penglibatan mereka.

"Penglibatan kakitangan PPIB juga turut dapat menghidupkan budaya sukarelawan dan menjadi contoh kepada warga UMS yang lain," katanya.

Datuk Harun berkata, budaya seumpama itu sudah lama mekar di negara maju seperti Jepun dan Korea sambil mengongsikan satu pengalaman ketika melawat sebuah hospital universiti di Taiwan.

"Ketika masuk di hospital ini, ia umpama sebuah hotel dengan bunyi alunan piano yang begitu merdu dan mendamaikan jiwa.

"Saya bertanya kepada petugas yang menyambut kami tetang wanita yang sedang bermain piano dan mereka memaklumkan wanita itu bermain secara sukarela tanpa sebarang bayaran ," katanya yang menyifatkan budaya itu sangat terpuji dan perlu diteladani mahasiswa UMS

Pada program itu, siswa-siswi telah membantu mengecat bilik-bilik kuliah dan seterusnya bersama-sama membersihkan kawasan persekitaran bangunan PPIB.