Kelab Seni Orator Kolej Kediaman E, Jayakan Pertandingan Pidato

RABU, 29 MAC - Kelab Seni Orator Kolej Kediaman E, Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjayakan Pertandingan Pidato Piala Pengetua Kolej Kediaman E di Auditorium Pascasiswazah baru-baru ini.

Pengarah Program, Ida Afifah Mohd Hazani berkata, program yang julung kalinya diadakan itu bertujuan memberi pendedahan kepada mahasiswa terhadap cabang dalam seni orator iaitu seni berpidato di samping memberi kesedaran untuk sentiasa peka terhadap isu-isu semasa yang berlaku di dalam dan luar negara.

“Pertandingan pidato ini juga telah memberi peluang untuk mahasiswa menyampaikan pendapat dan kritikan yang bernas melalui saluran yang betul dengan menyampaikan pidato melalui tajuk yang dipilih oleh peserta sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Ida Afifah berkata, para pemidato juga turut menampilkan kehebatan bakat masing-masing melalui tema spontan yang telah disediakan oleh pihak penganjur.

“Penyertaan pertandingan kali ini adalah terbuka melibatkan lima peserta dari Kolej Kediaman E, serta dua peserta dari Kolej Kediaman Tun Mustapha.

“Ia juga mendapat sambutan memberangsangkan dari institusi luar seperti Politeknik Kota Kinabalu dan UMS Kampus Antarabangsa Labuan (KAL),” tambah beliau.

Pertandingan yang membawa tema ‘Membudayakan Seni Orator’ menyaksikan pemidato Kolej Kediaman E, Mohd. Afiq Kandi menjuarai pertandingan tersebut mengetepikan Mohd Najmie Rani dari kolej kediaman sama yang terpaksa berpuas hati untuk berada pada kedudukan naib juara.

Tempat ketiga pula dimenangi pemidato dari Kolej Kediaman Tun Mustapha, Mohd. Iqbal Nuri.

Majlis penutupan program disempurnakan oleh Pengetua Kolej Kediaman E, Dr. Syahruddin Hj. Awang Ahmad. Ia turut diserikan dengan persembahan daripada wakil Kelab E-Semtra, Kolej Kediaman E.