Program Dakwah Bil Hal PIUMS Beri Sinar Baru Buat Penduduk Kampung Kaingaran, Ranau

JUMAAT, 31 MAC – Program Dakwah Bil Hal Saudara Baru Bersama Masyarakat Kampung Kaingaran, Ranau memberi sinar baharu kepada penduduk berbilang kaum di kampung tersebut.

Dianjurkan Pusat Islam, Universiti Malaysia Sabah (PIUMS), rombongan yang diketuai Pegawai Hal Ehwal Islam UMS, Mohammad Fazri Abdul Hamid  disambut mesra Ketua Kampung Kaingaran, Badin Hj. Muhamad.

Pelbagai aktiviti dijalankan sepanjang tiga hari program itu berlangsung, antaranya ceramah motivasi keagamaan serta pertandingan Azan untuk kanak-kanak lelaki dan bacaan Al-Fatihah untuk kanak-kanak perempuan.

Turut diadakan pertandingan sukaneka selain gotong-royong menyediakan makanan untuk jamuan para peserta rombongan dan penduduk kampung.

Dalam pada itu, Badin ketika ditemui media berkata, beliau merasa terharu atas kesudian rombongan PIUMS menjalankan aktiviti dakwah dan kerja amal bersama penduduk kampung itu.

“Perjalanan masuk ke kampung ini amat mencabar, dan kekurangan kemudahan asas seperti tenaga elektrik menjadikan kawasan ini jarang mendapat perhatian, justeru kehadiran rombongan PIUMS yang menjalankan aktiviti dakwah di samping menyampaikan sumbangan bantuan amat menyentuh hati penduduk kampung ini,” jelas beliau.

Menurutnya, penduduk Muslim di kampung ini adalah terdiri daripada kaum Sungai dan 20 keluarga saudara baru dari suku Dusun yang majoritinya bekerja sebagai petani.

Program berakhir dengan majlis penyampaian bantuan berupa wang tunai dan makanan asas kepada 22 keluarga miskin, saudara baru, warga emas, balu dan yang golongan kurang upaya.

Hadir sama Pengerusi Masjid Al Hidayah, Hisham Nasiri.

Perjalanan ke Kampung Kaingaran mengambil masa lebih tiga jam dengan melalui jalan raya tidak berturap sejauh 89 kilometer dari Pekan Ranau.