4RCCS2017 Bincang Inisiatif Aktiviti Hijau dalam Kampus

JUMAAT, 7 APRIL - Seramai 90 peserta menghadiri Persidangan Serantau mengenai Kelestarian Kampus kali ke-4 2017 (4RCCS2017) yang dianjurkan oleh Pusat Pengurusan EcoCampus Universiti Malaysia Sabah (UMS), hari ini.

Persidangan tersebut merupakan kerjasama antara UMS, Adamson University Filipina dan National Institute of Technology Fukushima College, Jepun yang diadakan di Hotel Lab Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan UMS.

Menurut Timbalan Naib Canselor UMS (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr. Shahril Yusof, penganjuran RCCS bertujuan membincangkan serta merancang inisiatif untuk mempertingkatkan lagi aktiviti yang bercorak hijau yang melibatkan aktiviti ko-kurikulum kepada para pelajar.

“Kita berharap melalui penganjuran RCCS  ini, isu-isu global dapat dibincangkan dan seterusnya dapat diatasi bersama seperti isu pemanasan global yang sering diperkatakan hari ini,” ujarnya kepada media selepas mewakili Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah merasmikan persidangan tersebut.

Beliau turut menyarankan agar subjek wajib kokurikulum berkenaan kelestarian alam sekitar diperkenalkan kepada para pelajar.

“Saya percaya dengan memperkenalkan subjek tersebut, kita dapat mendidik pelajar kita dan sekali gus berkongsi kepada masyarakat mengenai kepentingan melestarikan kehijauan alam sekitar,” katanya.

Profesor Dr. Shahril turut menambah bahawa UMS kini telah memperluaskan capaian internet di seluruh kampus sebagai usaha mengubah cara penyampaian pembelajaran dan tidak terikat kepada pengajian kuliah di dalam kelas semata-mata.

“Kementerian kini menyarankan agar setiap institusi memperkenalkan pendidikan yang lebih fleksibel seperti e-pembelajaran, e-peperiksaan dan perbincangan berkumpulan di luar bilik kuliah. Ini juga merupakan salah satu usaha kita untuk menjimatkan penggunaan sumber,” ujar beliau.

Persidangan selama dua hari itu turut disertai oleh peserta dari negara Thailand dan beberapa universiti awam di Malaysia.

Turut hadir, Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Profesor Madya Dr. How Siew Eng; Pengerusi 4RCCS2017, Dr. Awangku Hassanal Bahar Pangiran Bagul; Presiden Adamson Universiti Filipina, Fr. Marcelo V. Manimtim C.M dan Presiden National Insitute of Technologi Fukushima College Jepun, Takayuki Nakamura.

Foto: Masrul Rukkung