Jerayawara UniTP Orange Book Berlangsung dengan Jayanya

JUMAAT, 21 APRIL - Hampir 200 kakitangan Akademik menjayakan Jerayawara University  Transformation Programme (UniTP) Orange Book  yang diadakan di Auditorium Pascasiswazah, hari ini.

Kesemua mereka terdiri daripada para pensyarah Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Sabah.

Dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dengan kerjasama Pusat Pengurusan Strategik dan Akademik (PPSA) UMS, program tersebut telah dikendalikan Ahli Penulis UniTP Orange Book yang juga pensyarah Fakulti Komputeran, Universiti Teknologi Malaysia (UTM),  Prof. Dr. Rose Alinda Alias.

Turut menjadi penceramah ialah Timbalan Pengarah, Pusat Latihan Kepimpinan, Akademik Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) yang juga merupakan Ahli Penulis UniTP Orange Book, Prof. Madya Dr. Mohd. Rusdan Mohd. Jailani.

Terdahulu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin, merakamkan setinggi penghargaan kepada KPT kerana memilih UMS sebagai lokasi penganjuran program yang disifatkannya amat penting dan bermanfaat.

“Kita sangat bertuah kerana, kita telah menjadi lokasi yang kedua untuk jerayawara ini.

“Melalui program ini kita akan diperkenalkan kepada kepentingan membina kecemerlangan bakat dan rangka kerja bagi empat laluan kerjaya akademik, proses pelaksanaan dan faktor-faktor penting dalam membangunkan serta mengekalkan kecemerlangan kepimpinan dalam laluan kerjaya yang berbeza (DCP),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan alu-aluan mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah.

Hadir sama,  Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dan Pengarah PPSA, Prof. Dr. Marcus Jopony.