27 Kenderaan Pacuan Empat Roda Mulakan Ekspedisi Rentas Borneo 4

SELASA, 25 APRIL – Sejumlah 27 kenderaan pacuan empat roda melibatkan lebih 100 peserta dalam kalangan warga UMS serta kakitangan agensi kerajaan dan swasta memulakan perjalanan bagi konvoi Rentas Borneo ke-4: Ekspedisi Permata Rimba Magandai kelmarin.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, Ekspedisi Rentas Borneo yang merupakan acara tahunan UMS telah memasuki siri penganjuran kali keempat pada tahun ini.

“Matlamat Rentas Borneo untuk mendekati masyarakat yang tinggal jauh di pedalaman dengan akses jalan yang sangat terhad adalah satu usaha murni dan pihak pengurusan sentiasa memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi.

“Justeru, warga universiti, sama ada ahli akademik, pentadbiran atau pelajar haruslah serba boleh dan dapat berfungsi di mana-mana sahaja dan tidak menghabiskan masa hanya di bilik kuliah atau pejabat semata-mata,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan aluannya sempena majlis pelepasan konvoi tersebut yang disempurnakan Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah, Datuk Hajah Jainab Datuk Seri Panglima Haji Ahmad Ayid di Anjung Siswa, UMS.

Tambah Datuk Harun, beliau menaruh keyakinan tinggi bahawa setiap program anjuran UMS akan membawa impak kepada masyarakat setempat, serta warganya sentiasa mempunyai tekad yang tinggi dalam usaha menabur bakti kepada masyarakat.

Sementara itu, Datuk Hajah Jainab ketika berucap pada majlis tersebut berkata, semangat yang ditunjukkan oleh semua yang terlibat dalam program ini membuktikan kepekaan mereka terhadap keperluan masyarakat yang tinggal di kawasan pedalaman.

“Saya juga difahamkan rombongan Rentas Borneo akan mengadakan banyak aktiviti bersama masyarakat Kg. Magandai,  Kota Marudu.

“Menyedari hakikat bahawa program ini memberi impak yang besar terhadap masyarakat terutamanya di kawasan pedalaman, saya mengharapkan program seumpama ini terus diadakan dan pihak kementerian akan turut sama membantu,” ujar beliau.

Pada majlis itu, Datuk Hajah Jainab turut menyampaikan sumbangan RM3,000 sebagai bantuan keperluan Konvoi Rentas Borneo yang akan berkampung di Sekolah Kebangsaan Magandai sehingga 28 April ini.