UMS Menang Anugerah Khas Kelestarian Kampus Hijau

KHAMIS, 25 MEI - Usaha Universiti Malaysia Sabah (UMS) dalam memperkasakan kelestarian kampus hijau melalui agenda EcoCampus UMS terus mendapat pengiktirafan apabila terpilih untuk memenangi Anugerah Khas Kelestarian Kampus Hijau bersempena dengan Konvensyen Kelestarian Kampus Hijau di Dewan Besar Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor.

Pengiktirafan tersebut diberikan kepada Universiti Awam (UA) yang mengamalkan inisiatif kelestarian di dalam kampus iaitu pembudayaan amalan 3R (Reduce, Reuse dan Recycle), sistem pengangkutan mesra alam, penjimatan penggunaan tenaga dan air serta penyelidikan dalam bidang alam sekitar.

Anugerah disampaikan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Dr. Ali Hamsa kepada Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dalam satu majlis perasmian bersempena dengan konvensyen tersebut, pagi tadi.

Selain UMS, empat lagi UA turut mendapat pengiktirafan khas kelestarian kampus hijau, iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Melalui pengiktirafan itu, kelima-lima UA tersebut menerima wang tunai berjumlah RM20,000 berserta sijil pengiktirafan khas.

UMS juga secara keseluruhan mendapat tempat kedua daripada 6 buah UA yang terpilih untuk Anugerah Kursi KSN, yang dimenangi UPM dan sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM300,000.

Sementara itu, Datuk Harun dalam satu kenyataan menjelaskan, pencapaian ini merupakan sesuatu yang membanggakan apatah lagi UMS merupakan satu-satunya universiti yang bukan tergolong dalam Universiti Penyelidikan (RU) yang mendapat pengiktirafan tersebut.

“Ini membuktikan kepelbagaian usaha terhadap agenda EcoCampus di UMS berdasarkan Pelan Tindakan EcoCampus berada dalam landasan yang tepat untuk mencapai matlamat khususnya dalam membudayakan kelestarian alam sekitar kepada masyarakat,” ujar beliau.