PPST UMS Bantu Pelajar Perkukuh Bidang Sains Dan Teknologi

ISNIN, 29 MEI – Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjadi satu titik permulaan buat pelajar asasi  sains UMS memperkukuhkan asas dalam bidang sains dan teknologi.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, ia adalah sejajar dengan misi dan visi penubuhan PPST untuk mempersiapkan pelajar sebelum mereka melangkah ke program Ijazah kelak.

“UMS bertekad untuk menjadi pusat penyebaran ilmu pengajian bagi melahirkan pendidikan tinggi yang berkualiti kepada pelajar dan cendekiawan global dan setempat melalui penyediaan bimbingan dan peluang pembelajaran dalam suasana persekitaran yang menekankan inovasi dan bakat.

“Justeru, adalah menjadi harapan saya agar anda semua memanfaatkan segala peluang dan kesempatan ini dengan sebaiknya bagi meraih kecemerlangan dalam bidang akademik mahupun kemahiran insaniah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Penutupan Minggu Suai Mesra Asasi Sains sesi 2017/2018 di Bangunan PPST.

Beliau turut menyeru kepada 246 pelajar baharu Asasi Sains untuk tidak menjadikan program ini sebagai hanya suatu persinggahan, tetapi menjadikannya suatu memori indah untuk bekalan hari mendatang.

“Hakikatnya, para pelajar dan seluruh warga UMS tidak mengira pangkat dan lapisan umur perlu berganding bahu untuk bersama mencapai visi dan misi universiti.

“Ia mampu disempurnakan dengan keikhlasan agar kita semua dapat bersatu, menetapkan fikiran yang satu, bagi menyempurnakan matlamat universiti ini agar senantiasa melangkah dan melangkah maju ke hadapan,” ujar beliau.

Turut hadir pada majlis itu Dekan Fakulti Sains dan Sumber Alam, Prof. Dr. Baba Musta dan Pengarah PPST, Prof. Madya Dr. Sazmal Effendi Arshad.