Azmi Jumat Kekal sebagai Presiden PPUMS

JUMAAT, 21 JULAI - Azmi Jumat kekal sebagai Presiden Persatuan Pegawai Pengurusan dan Profesional Universiti Malaysia Sabah (PPUMS) apabila meraih undian majoriti pada Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-11 PPUMS yang berlangsung kelmarin, di Dewan Kuliah Pusat 10 & 11, Kompleks Dewan Kuliah Pusat Ke-2 UMS.

Kejayaan itu sekali gus menjadikan Timbalan Pendaftar di Fakulti Kejuruteraan UMS itu menyandang jawatan tersebut dua penggal berturut-turut sejak tahun 2015.

Beliau akan menerajui tampuk kepimpinan PPUMS sehingga 2019 dengan dibantu Penolong Pendaftar Kanan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB), Suhaimie Sahabuddin selaku Timbalan Presiden yang telah mencatatkan kemenangan tanpa bertanding.

Turut meraih kemenangan tanpa bertanding adalah jawatan bendahari yang menjadi milik  Akauntan Jabatan Bendahari UMS, Al-Hami Zurairi Yahya Mahmood.

Jawatan Setiausaha Agung PPUMS pula menyaksikan satu persaingan sengit apabila proses pemilihan melibatkan calon satu lawan satu.

Namun tuah lebih memihak kepada Alna Tugon setelah Penolong Pendaftar Kanan di Jabatan Hal Ehwal Pelajar itu berjaya mengekalkan jawatan yang disandangnya pada penggal lalu dengan meraih jumlah undian terbanyak.

Alna akan dibantu oleh Pegawai Hal Ehwal Islam Pusat Islam UMS, Noorisah Taljid yang juga mencatatkan kemenangan tanpa bertanding bagi jawatan Penolong Setiausaha.

Pemilihan kali ini turut memperlihatkan seramai 19 ahli  bertanding bagi mengisi 10 jawatan exco PPUMS.

Kesemua yang terpilih terdiri daripada gabungan muka baharu dan lama, mereka ialah Awina Kamis, Izham Abu Bakar, Tauffeck Hj Guntok, Arvina Mathew, Abdul Latif Matali, Eldeon John Baptist, MD Sazali MD Salleh, Mohd Hazwan Hasan, Abdul Haidy Abdul Hamid dan Hinmin Chiam Tah Kong.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, semua kakitangan UMS termasuk para pegawai pengurusan dan profesional harus mempunyai kesefahaman yang tinggi untuk bersama-sama mencapai setiap perancangan dan hala tuju universiti.

"Setiap usaha yang dijalankan universiti tidak mampu untuk dicapai tanpa kesepakatan bersama.

"Saya juga sentiasa dengan terbuka untuk menerima sebarang cadangan atau idea dari persatuan atau mana-mana kakitangan yang ingin memberikan pandangan terhadap usaha-usaha ke arah kecemerlangan universiti," katanya ketika menyampaikan amanat kepada semua pegawai yang hadir  pada mesyuarat tersebut.

Sementara itu, Pendaftar UMS, No'man Datuk Hj Ahmad ketika menyempurnakan perasmian penutupan mesyuarat agung menyuarakan harapan agar semua pegawai saling bekerjasama sesama mereka.

"Kita tidak mahu wujud duri dalam daging dan cubaan untuk melaga-lagakan kakitangan," kata beliau sambil mengibaratkannya sebagai sel kanser yang merebak dengan cepat dan mampu menjejaskan sesebuah organisasi.

"Kalau hendak membuat sebarang teguran atau cadangan, biarlah secara berhemah dan profesional  seperti yang selalu diusulkan oleh kepimpinan PPUMS melalui pertemuan bersama saya atau melalui saluran lain seperti dalam Mesyuarat Bersama Jabatan (MBJ)," tambah No'man yang juga Penasihat PPUMS.

Untuk rekod, PPUMS sehingga kini mempunyai 226 ahli daripada kalangan pegawai pengurusan dan profesional pelbagai skim perjawatan di UMS.