Orang Ramai Serbu Dewan Canselor,  Rebut 5,000 Peluang Pekerjaan

ISNIN, 24 JULAI – Dewan Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjadi sesak dengan kebanjiran orang ramai yang menghadiri Program Temu Duga Terbuka SL1M di Dewan Canselor yang berlangsung selama dua hari sehingga kelmarin.

Dianjurkan Skim Latihan 1Malaysia (SL1M), program itu membuka 5,000 peluang pekerjaan dan latihan daripada 43 buah syarikat dari seluruh negara.

Tinjauan media mendapati rata-rata pengunjung terdiri daripada lepasan graduan dari pelbagai universiti awam dan swasta bagi merebut peluang yang ditawarkan.

Salah seorang pengunjung yang ditemui, Muhammad Asyraaf Yaea berkata, program seumpama itu amat baik kepada pelajar khususnya graduan untuk mencari pekerjaan.

“Peluang-peluang sebegini amat bermanfaat khususnya kepada golongan seperti kami yang baru menamatkan pengajian di universiti untuk mencari pengalaman dan mendapatkan pekerjaan,” katanya yang berasal dari Tawau.

Program itu disemarakkan lagi dengan kehadiran artis-artis popular tanah air seperti Faizal Tahir dan kumpulan Zero selaku duta SL1M, selain artis-artis tempatan seperti Jimmy Palikat, Firman AF dan Farish Aziz.

Turut diadakan acara cabutan tiket bertuah dan aneka ragam jualan dari gerai-gerai yang disediakan.

Oleh Rodzmidi Abdul Latif (Pelajar Latihan Industri BPK)