Lawatan Sulung KSU KPT Ke UMS

ISNIN, 11 SEPTEMBER – Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) Malaysia, Tan Sri Dr. Noorul Ainur Mohd. Nur mengadakan lawatan sulung ke Universiti Malaysia Sabah (UMS) pagi tadi sebagai salah satu sesi rangka lawatan kerja KPT ke negeri Sabah.

Dalam kunjungan tersebut, Tan Sri Noorul mengadakan sesi pertemuan bersama Pegawai-pegawai Utama universiti diketuai Naib Canselor, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin di Bilik Mesyuarat Lembaga Eksekutif.

Dalam pertemuan tersebut, beliau berkongsi tentang keperluan pengurusan universiti untuk meningkatkan motivasi kepada pensyarah muda khususnya agar mereka mempunyai semangat tinggi dalam menggalas tugas mendidik dan melakukan pelbagai penyelidikan dan inovasi kepada universiti.

“Turun padang dan dengar isi hati dan pandangan para pensyarah muda, dan beri penjelasan kepada mereka bahawa skim perjawatan sebagai tenaga pengajar yang disandang mereka adalah skim perjawatan yang terbaik kerana peluang kenaikan pangkat yang luas berbanding skim perjawatan lain,” katanya.

Beliau juga menyeru agar universiti menggiatkan usaha meningkatkan daya keusahawanan para pelajar agar mereka mampu menjadi pencipta kerja selepas tamat pengajian.

“Salah satu usaha adalah dengan menjemput agensi-agensi kerajaan yang memberi bantuan dana dalam perniagaan dan keusahawanan seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA), Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (TEKUN), Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) dan sebagainya untuk memberi penerangan kepada para pelajar sebagai platform untuk memulakan perniagaan kelak,” ujar beliau.

Terdahulu, Tan Sri Noorul berkesempatan meluangkan masa bersama 14 pensyarah muda UMS dalam sesi santai “Jamming With KSU” di Hotel Pacific Sutera Harbour, semalam.

Dalam sesi tersebut, beliau menjelaskan peranan pensyarah dalam agenda pembangunan negara serta keperluan pensyarah untuk menjadi role model kepada pelajar, serta menyarankan agar ahli-ahli akademik memaksimakan penggunaan media sosial untuk tujuan perkongsian ilmu, idea dan pelbagai isu semasa terutamanya dalam era revolusi industri 4.0.