Karnival Kebudayaan Murid Prasekolah Beri Pendedahan Budaya Pelbagai Kaum

SELASA, 3 OKTOBER – Penganjuran Karnival Kebudayaan Murid Prasekolah dilihat mampu memastikan murid-murid untuk terus maju dalam pendidikan serta mengekalkan jati diri sebagai anak Sabah dengan latar belakang kaum yang pelbagai.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata, ia juga sekali gus mampu menyemai rasa bangga dengan kebudayaan etnik masing-masing sejak di peringkat awal kanak-kanak lagi.

“Ada yang mengatakan kita harus berusaha untuk memastikan kita bersatu padu dan kurang memikirkan tentang suku kaum masing-masing.

“Bagi saya, integrasi dan perpaduan sebenar hanya tercapai apabila setiap diri kita merasa selesa bergabung dalam kepelbagaian,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya ketika menyempurnakan Majlis Perasmian Penutupan Karnival Kebudayaan Murid Prasekolah 2017 di Dewan Resital, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, penganjuran karnival anjuran Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS dengan kerjasama Pusat Minda Lestari UMS itu penting bagi melentur sifat-sifat positif kanak-kanak mencintai negara dengan cara mendedahkan mereka dengan rakan-rakan lain.

“Menerusi karnival ini, ia dapat memanfaatkan peluang yang ada bagi mencungkil bakat kanak-kanak supaya dapat diterampilkan bukan sahaja dapat bersaing di peringkat universiti malah mampu ditampilkan di peringkat kebangsaan kelak.

“Pada kesempatan ini juga, saya mengesyorkan agar guru-guru prasekolah mewujudkan kolaborasi bersama dalam usaha membangunkan potensi kanak-kanak agar seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani, intelek dan sahsiah,” katanya.

Pada majlis itu, Sekolah Kebangsaan Kaingaran, Ranau dinobat sebagai juara keseluruhan Pertandingan Karnival Kebudayaan Murid Prasekolah, sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai RM2,000, piala beserta sijil.

Naib Johan dimenangi Tadika Ria Yayasan Sabah, yang membawa pulang hadiah Wang Tunai RM1,500, piala beserta sijil, manakala Tadika Cinta Sayang Kota Marudu mendapat tempat ketiga dan membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000, piala beserta sijil.