Ketua Agama Diminta Tekan Ajaran Asas kepada Penganut

JUMAAT, 06 OKTOBER 2017 – Ketua agama diminta memberi kefahaman kepada penganut agama masing-masing tentang ajaran asas dalam hubungan dengan kelompok berlainan agama demi memastikan Malaysia kekal aman dan harmoni.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup berkata kajian oleh Institut Kefahaman Islam Malaysia dengan kerjasama Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) serta Universiti Putra Malaysia (UPM) menunjukkan hubungan antara agama di Malaysia secara relatifnya baik.

“Namun, suhu hubungan antara agama di Malaysia boleh menjadi ‘panas’ disebabkan isu tertentu melalui manipulasi dan provokasi pihak tertentu yang berkepentingan.

“Oleh itu peranan ketua-ketua agama menjadi amat penting kerana kewibawaan dan autoriti untuk memberi pandangan berasaskan ajaran agama masing-masing dalam suatu isu adalah amat diperlukan,” katanya.

Beliau berucap demikian ketika merasmikan Dialog Antara Agama di Dewan Resital Universiti Malaysia Sabah (UMS), kelmarin.

Tan Sri Joseph Kurup berkata kewibawaan ketua agama juga diperlukan untuk menjernihkan kekusutan dalam hubungan antara kelompok berlainan agama di negara ini.

Terdahulu Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin mengalu-alukan kerjasama antara UMS bersama JPNIN dan Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Penganut Agama (JKMPKA) dalam menganjurkan program berkenaan.

Menurutnya, kerjasama tersebut amat baik dan perlu diteruskan dengan melibatkan semua lapisan masyarakat agar suasana kehidupan aman, damai dan harmoni.

Teks ucapan beliau  dibacakan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Akademik) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof.

Foto: Suzeanywati Gasinin