Kaji Program Pencegahan Baharu Bagi Tangani Gejala Dadah

KHAMIS, 12 OKTOBER – Program pencegahan dadah perlu dikaji dan diberi suntikan idea baru bagi memastikan gejala penyalahgunaan dadah dalam kalangan kumpulan sasar dapat dikurangkan.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Shahril Yusof berkata, program pencegahan sedia ada dilihat belum memadai untuk mengurangkan statistik kes berkaitan gejala dadah di negara ini.

“Untuk itu, pelajar Pascasiswazah UMS khususnya perlu mencari alternatif baru bagi mewujudkan satu program pencegahan yang lebih efektif dengan menumpukan kepada kumpulan sasar yang berisiko untuk terdedah  kepada penyalahgunaan dadah.

“Hasil kajian itu nanti mampu diketengahkan kepada agensi berkaitan untuk tujuan pencegahan sekali gus membantu kerajaan dalam menangani isu penyalahgunaan dadah dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Seminar Interaktif Peringkat Kebangsaan: Kaunseling dan Penyalahgunaan Dadah, Smart Sharing Programme (SHARP) 2017 di Dewan Resital UMS.

Beliau menambah, pelajar tidak seharusnya takut untuk gagal dalam kajian yang dijalankan, sebaliknya terus memberi cadangan program pencegahan yang boleh memberi manfaat kepada kumpulan sasar.

Terdahulu, Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS, Prof. Dr. Mohd Dahlan A Malek berkata, seminar tersebut adalah program tahunan yang bertujuan untuk memberi pendedahan tentang punca dan kesan penyalahgunaan dadah.

Di samping itu, seminar itu turut memberi kefahaman mengenai kaedah sesuai dalam membasmi penyalahgunaan dadah serta mengenal pasti usaha bersesuaian untuk membasmi gejala tersebut.

Seminar anjuran pelajar Pascasiswazah Program Sarjana Psikologi Kaunseling (Penyalahgunaan Dadah) SPADA itu berlangsung selama dua hari sehingga hari ini.