409 Peserta Jayakan Run & Ride Charity Integrity 2017

KHAMIS, 12 OKTOBER – Seramai 409 peserta menjayakan program Run & Ride Charity Integrity 2017 anjuran Sekretariat Rakan Integriti Mahasiswa (SRIM) Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Bertempat di Dataran Padang Kawad UMS, program julung kalinya itu telah menerima penyertaan beberapa organisasi berbasikal tempatan, antaranya Gabungan Basikal Likas (GBL) dan Unggun Cycling Club Kota Kinabalu, selain penyertaan pelajar kokurikulum basikal UMS, warga UMS serta orang awam.

Program duathlon yang berorientasikan basikal dan larian itu bertujuan untuk melahirkan masyarakat yang cergas dan aktif, selain menjadi medium untuk mengumpul dana bagi Tabung Amanah Orang Kurang Upaya (OKU) UMS.

Hasil daripada program tersebut, pihak penganjur berjaya mengutip dana sebanyak RM2,646 yang kemudiannya diserahkan kepada wakil Bahagian Kebajikan dan Kewangan Pelajar, Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS, Ahirunnisham Ahmad.

Terdahulu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali dalam ucapan perasmian program itu berkata, program tersebut mampu memberi impak positif kepada peserta dalam memupuk nilai-nilai murni melalui aktiviti sukan.

“Program sebegini wajar dilaksanakan kerana mampu memupuk sikap integriti dalam kalangan siswa siswi, dan diharap akan ada kesinambungan bagi program ini pada masa akan datang agar nilai-nilai murni terus dapat disemai dalam diri setiap insan,” katanya.

Teks ucapan beliau disampaikan Pegawai Belia dan Sukan, Charles Thomas.

Program itu turut diserikan dengan persembahan daripada Kelab Lentera Tari, Kolej Kediaman Excellent, UMS.

Sumber: Jabatan Hal Ehwal Pelajar