Saling Menjaga Persekitaran untuk Kehidupan yang Lebih Harmoni

JUMAAT, 13 OKTOBER - Lebih 100 peserta dari dalam dan luar negara menyertai ‘Borneo International Social Work Symposium 2017’ yang dianjurkan Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) bermula kelmarin.

Simposium yang diadakan selama dua hari itu bertujuan membincangkan pelbagai aspek bidang kerja sosial dalam kalangan masyarakat majmuk yang dibentangkan oleh para pensyarah, pelajar serta pengamal sosial.

Ketika merasmikan simposium tersebut, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Profesor Dr. Shahril Yusof berkata, setiap negara harus menjaga kebajikan warganya dalam semua sudut termasuk keselamatan, ekonomi dan pendidikan.

“Namun, sebaik mana pun sesebuah kerajaan, pasti ada masyarakat yang terpinggir daripada menerima perlindungan ini.

Oleh itu, setiap daripada kita harus menghulurkan bantuan dan saling menjaga orang di sekeliling kita untuk menjadikan kehidupan lebih harmoni dan sejahtera,” katanya.

Beliau turut menyeru agar para pelajar UMS dapat turut serta dalam menjalankan aktiviti kerja sosial kepada masyarakat terutamanya yang berada di kawasan luar bandar.

“Melalui pendedahan ini, kita akan dapat melahirkan graduan yang mempunyai kemahiran insaniah yang mantap dan sensitif kepada persekitaran mereka sebagai persediaan memasuki alam kerjaya nanti,” tambahnya.

Pada program tersebut, dua ucaptama disampaikan oleh Pengarah Asian Research Institute for International Social Work (ARIISW), Profesor Dr. Tatsuru Akimoto dan Dekan Kolej Sains Sosial, Chonbuk National University Korea, Profesor Dr. Choi Wongyu.

Turut hadir, Dekan FPP, Profesor Dr. Mohd. Dahlan A. Malek.