242 Peserta Jayakan 'The Scenic EcoCampus Run 2017'

ISNIN, 30 OKTOBER - Seramai 242 peserta menjayakan larian 'The Scenic EcoCampus Run 2017' yang berlangsung di sekitar kawasan kampus Universiti Malaysia Sabah (UMS) kelmarin.

Pelepasan larian seawal jam 6.00 pagi itu disempurnakan oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin bertempat di Padang Kawad UMS.

Larian anjuran bersama Pusat Pengurusan EcoCampus, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan dan Pusat Sukan UMS mempertandingkan empat kategori, iaitu kategori 6km Lelaki, 6km Wanita, 12km Lelaki, dan 12km Wanita.

Menurut kenyataan Pusat Pengurusan EcoCampus, penganjuran larian tersebut antara lain bertujuan untuk membudayakan gaya hidup sihat dan semangat kesukanan dalam kalangan warga UMS dan orang awam yang terlibat, di samping mempromosikan UMS sebagai satu destinasi Pelancongan EcoCampus.

Kenyataan itu memaklumkan peserta berpeluang menikmati panorama kampus UMS yang hijau serta berkesempatan melihat beberapa lokasi menarik seperti jeti UMS, Tasik UMS dan Menara Jam UMS sepanjang larian.

Seramai 100 sukarelawan dalam kalangan kakitangan dan pelajar UMS terlibat dalam acara itu, menjadikan acara larian tersebut berlangsung dengan jayanya tanpa sebarang insiden yang tidak diingini.

Lima hadiah utama dipertandingkan bagi setiap kategori, dengan juara kategori memperoleh hadiah kemenangan RM500, manakala tempat kedua mendapat RM400, tempat ketiga RM300, tempat keempat RM200 dan tempat kelima RM100.

Dalam acara tersebut, Yusuf Tungkob mengungguli kategori 6km lelaki, sementara Haniza berjaya memenangi larian 6km Wanita. Bagi acara 12km Lelaki dimenangi oleh Fabian, manakala Eyeliah mendominasi acara 12km Wanita.

Hadiah kepada para pemenang disampaikan  Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Prof. Madya Dr. How Siew Eng.

Larian “The Scenic EcoCampus Run” bakal menjadi acara tahunan UMS selari dengan agenda EcoCampus UMS dalam membudayakan kelestarian alam sekitar kepada warga UMS khususnya serta kepada masyarakat setempat.