Ceramah Kepimpinan AKEPT Di UMS

ISNIN, 30 OKTOBER – Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) dengan kerjasama Bahagian Sumber Manusia, Jabatan Pendaftar Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan program ceramah kepimpinan ‘AKEPT Leadership Programme’ pagi tadi.

Bertempat di Bilik Kuliah 1, Pusat Persediaan Sains dan Teknologi UMS, sesi ceramah disampaikan Pengerusi Lembaga Penasihat AKEPT Tan Sri Dato’ Prof. Dzulkifli Abdul Razak pada sesi pagi, dan ahli akademik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof. Dato’ Dr. Norzaini Azman pada sesi petang.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam ucapan alu-aluannya menjelaskan, ‘AKEPT Leadership Programme’ telah mula dijalankan di UMS pada tahun 2014.

“Sejak dari itu, beberapa siri program dan kursus kepimpinan anjuran AKEPT telah dijalankan di UMS, dan setinggi penghargaan kepada pihak AKEPT kerana sentiasa memberikan peluang menjadikan UMS sebagai hab atau pusat latihan untuk program-program sebegini,” katanya.

Beliau menambah, UMS amat bertuah kerana tokoh kepimpinan hebat seperti Tan Sri  Prof. Dzulkifli sudi hadir dan menyampaikan beberapa isu penting dalam konteks kepimpinan masa kini.

“Saya berharap agar semua yang hadir dapat mengambil peluang ini dan berinteraksi dengan Tan Sri  Prof. Dzulkifli mengenai pelbagai isu khususnya isu kepimpinan, budaya dan profesion akademik masa kini dan pada era IR 4.0.,” ujar beliau.

Kira-kira 100 staf akademik dan pegawai pengurusan UMS hadir pada program ceramah yang berlangsung selama sehari itu.