PPSKK UMS Ikrar Bebas Rasuah

SELASA, 31 OKTOBER – Pusat Pengurusan Strategik dan Komunikasi Korporat (PPSKK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) melafazkan Ikrar Bebas Rasuah (IBR) hari ini.

Bertempat di Bilik Tetamu VIP PPSKK, lafaz ikrar tersebut disaksikan sendiri oleh Pengarah pusat berkenaan, Prof. Dr. Marcus Jopony.

Tinjauan media mendapati, kakitangan di organisasi itu tampil sama-sama melafazkan ikrar sebagai tanda amalan integriti dalam menjalankan tugas seharian selaku kakitangan UMS.

Antara ikrar yang dilafazkan termasuklah melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap sebarang perlakuan jenayah rasuah dan salah guna kuasa yang melibatkan diri sendiri dan kakitangan di bawah seliaan masing-masing.

Kakitangan PPSKK kemudiannya menandatangani borang IBR sebagai tanda aku janji untuk terus berkhidmat dengan amanah dan bebas rasuah.

Untuk rekod, setiap Jabatan, Fakulti, Pusat, Institut dan Unit di UMS melaksanakan Majlis Lafaz Ikrar dan menandatangani IBR secara berperingkat sejak 25 Ogos lalu dalam usaha memastikan para kakitangan tidak terjerumus ke kancah jenayah rasuah yang kini dianggap antara musuh utama negara.

Foto: Ernest Berinus