Program Charity For Unity Erat Silaturahim Siswa UMS dan Masyarakat

SELASA, 7 NOVEMBER – Program Charity For Unity anjuran Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS), Kolej Kediaman Usia 1Borneo (KKU1B) Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu menggalakkan siswa-siswi UMS mengeratkan hubungan silaturahim bersama masyarakat luar.

Pengarah Program, Nurul Hazirah Abdul Wahap berkata, program itu melibatkan seramai 78 peserta yang terdiri dari pelajar tahun 6, di Sekolah Kebangsaan (SK) Kebagu Menggatal, Kota Kinabalu

“Program ini sekali gus memberi pendedahan kepada para pelajar UMS tentang program kesukarelawan terutama ke dalam dunia kemasyarakatan,” katanya.

Sementara itu, Pengetua KKU1B, Dr. Fredie Robinson ketika berucap sempena majlis perasmian penutupan program tersebut berkata, program seumpama itu dapat memberi impak yang positif kepada pelajar UMS dan pelajar sekolah khususnya pelajar SK Kebagu.

“Program ini juga dapat melahirkan kesedaran tentang pentingnya mempunyai minda yang sihat dan dapat memberi bantuan kepada  masyarakat yang memerlukan,” ujar beliau.

Antara pengisian program yang paling menarik bagi para pelajar SK Kebagu adalah slot ceramah motivasi bertajuk “Mengenali Diri dan Pergaulan Yang Selamat” yang disampaikan Pegawai Psikologi, Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) UMS, Puan Nurul Fatiha Firdaus Roslan.

Turut hadir pada majlis itu, Guru Besar SK. Kebagu, Binukat @ Hamidah Rumpi dan Timbalan Pengetua KKU1B, Norhanieyati Norhaizat.