Warga FSSA Lafaz Ikrar Bebas Rasuah

RABU, 7 NOVEMBER - Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) menjadi satu lagi jabatan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang melaksanakan lafaz Ikrar Bebas Rasuah (IBR) sebagai tanda komitmen terhadap membudayakan amalan integriti dan mencegah rasuah dalam tugasan seharian.

Bertempat di Auditorium Kuliah, Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST), seramai 191 kakitangan terlibat dalam sesi melafazkan dan menandatangani IBR yang turut disaksikan oleh Dekan FSSA, Prof. Dr. Baba Musta dan Penguasa Unit Pendidikan Masyarakat, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Sabah, Mohd Zaini Hassan.

Antara ikrar yang dilafazkan termasuklah melaporkan kepada SPRM terhadap sebarang perlakuan jenayah rasuah dan salah guna kuasa yang melibatkan diri sendiri dan kakitangan di bawah seliaan masing-masing.

Pada majlis tersebut, Wakil SPRM turut memberi taklimat mengenai peranan SPRM dan individu dalam menangani gejala rasuah dan turut berkongsi pengalaman menangani kes-kes rasuah berprofil tinggi di Malaysia.

Sumber : Kenny Uwai

Gambar : Razuan Mathew