Program Goin’ Green Day 2017 Di SMK Bandaraya

RABU, 8 NOVEMBER – Seramai 32 mahasiswa Tahun 3 Program Hubungan Antarabangsa dan Geografi, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan Program Goin’ Green Day 2017 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandaraya, Kota Kinabalu baru-baru ini.

Pengarah program, Mohamad Sharizal Murad berkata, program yang melibatkan pelajar Tingkatan Empat Pertanian Kelas 4 Tekvo 2, SMK Bandaraya itu bertujuan memberi pendedahan awal kepada para peserta terhadap cabaran-cabaran yang bakal dihadapi di menara gading kelak.

“Justeru adalah diharapkan, program seumpama ini dapat memberi motivasi kepada pelajar pertanian SMK Bandaraya agar terus bersemangat mencari dan menuntut ilmu sehingga mampu melanjutkan pengajian ke universiti,“ katanya.

Program yang berlangsung selama sehari itu diisi dengan pelbagai aktiviti seperti gotong-royong menceriakan keindahan Taman Mini sekolah dan sesi memperkenalkan diri.

Turut diadakan satu sesi ceramah dan khidmat nasihat berkenaan ‘Tanaman Fertigasi dan Tanaman Hidroponik’ yang disampaikan Penolong Pegawai Pertanian, Jabatan Pertanian Labuan, Rody Sibawon.

Hadir sama pada majlis itu, Pensyarah Kanan FKSW UMS merangkap Penasihat Program, Marja Azlima Omar; Guru SMK Bandaraya, Victor Atin dan Jacqueline George Mool; serta penyumbang pokok bunga, Chong Li Fah dan Chong Yun Chin daripada wakil ibubapa pelajar sekolah berkenaan.