Penganjuran ICSTCSD 2017 Bantu Capai Matlamat Pembangunan Lestari 2030

KHAMIS, 9 NOVEMBER - Seramai 135 peserta menghadiri Persidangan Antarabangsa Transformasi Sosial, Komuniti dan Pembangunan Lestari 2017 (ICSTCSD) yang dianjurkan oleh Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS) kelmarin.

Persidangan anjuran bersama Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Institut Sains dan Teknologi Imus, Filipina itu turut disertai oleh peserta dari Indonesia dan Brunei Darussalam.

Pada majlis tersebut, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berharap penganjuran persidangan itu dapat memberi ruang perbincangan yang menyeluruh dalam transformasi sosial ke arah mencapai matlamat pembangunan lestari (SDGs) menjelang tahun 2030.

“Saya menyeru agar semua peserta dapat menjadikan persidangan ini sebagai platform untuk mencari persamaan dalam menangani isu atau konflik yang berkaitan secara aman,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Dekan FKSW, Profesor Dr. Ismail Ibrahim.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Panglima Abdul Rahman Dahlan.

Antara pembentang kertas kerja yang hadir pada persidangan tersebut adalah, Profesor Dato’ Dr. Morshidi Sirat (Universiti Sains Malaysia), Datuk Joniston Lumai (Lembaga Pelancongan Sabah), Dr. Abhoud Syed M.Lingga (Institut Pengajian Bangsamoro Selatan Filipina) dan Profesor Madya Dr. Norizan Abdul Ghani (UnisZA).