250 Peserta Meriahkan Larian Konvo UMS 2017

JUMAAT, 10 NOVEMBER – Cuaca hujan pada acara pelepasan Larian Konvo Universiti Malaysia Sabah (UMS) tidak mematahkan semangat lebih 250 orang peserta yang memeriahkan acara larian tersebut baru-baru ini.

Acara larian anjuran Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) UMS yang bersempena dengan Majlis Konvokesyen UMS kali ke-19 yang bakal berlangsung pada 18-20 November melibatkan jarak larian 10 km bermula dari Padang Kawad UMS dan mengelilingi sekitar kampus UMS.

Menurut Pengarah Jawatankuasa Penganjur yang juga merupakan pensyarah Program Kewangan & Perbankan, Azmi Abdul Majid, sambutan yang diterima amat menggalakkan dari para peserta yang terdiri daripada warga pelajar dan kakitangan UMS serta orang luar.

“Ini meyakinkan pihak penganjur untuk menganjurkan acara yang serupa pada masa hadapan,” katanya.

Beliau menambah, penganjuran Larian Konvo ini turut mendapat kerjasama penajaan dari beberapa syarikat swasta antaranya Celcom Timur Sabah, PS Yap Isma & Associates, SEEDS, Tambisan Travel & Tours Sdn.Bhd, Traverse Tours Sdn.Bhd dan AllExcel Trading Sdn.Bhd.

Acara Larian Konvo 2017 menyaksikan enam kategori yang dipertandingkan iaitu kategori Terbuka Lelaki dan Wanita, Kategori Veteran Lelaki dan Wanita, dan Kategori Pelajar Lelaki dan Wanita.

Bagi kategori Terbuka Lelaki Jomon Papau dinobat sebagai juara, manakala Iqbal Iskandar Rosle dan Mohd Suffian Mansur masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Kategori Terbuka Wanita pula menyaksikan Marlin Hing William muncul juara, manakala naib juara dan tempat ketiga disandang oleh Siti Salmi Tuah dan Shirlyn Lido.

Bagi Kategori Veteran Lelaki, Yusop Tungkop unggul untuk meraih tempat pertama, menewaskan Suhaipin Surin dan Eric Tai yang meraih tempat kedua dan ketiga, sementara Kategori Veteran Wanita menobatkan Chong Vun Lung selaku pemenang pertama, dan Amelia Chen dan Tan Kui Imm @ Jennifer memenangi tempat kedua dan ketiga.

Kategori Pelajar Lelaki menyaksikan Zaid Suhaipin sebagai juara diikuti Kelvin Koniel dan Vivonjesri Esap sebagai naib juara dan tempat ketiga, dan Sylvianie William unggul dalam kategori Pelajar Wanita dengan meraih tempat pertama, manakala Joan Ng Siao Ting dan Zhang Ying Ting masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Juara bagi kategori Terbuka menawarkan hadiah wang tunai sebanyak RM500 dan medal manakala naib juara dan tempat ketiga pula masing-masing menerima RM300 dan RM100 berserta medal.

Bagi kategori Veteran pula, hadiah wang tunai RM 300 bagi juara, manakala tempat, kedua RM200 dan tempat ketiga RM100 berserta medal.

Untuk kategori Pelajar, hadiah bagi juara adalah wang tunai RM200, manakala tempat kedua RM100 dan tempat ketiga RM50 berserta medal.

Hadiah berupa hamper turut diberikan kepada pemenang tempat keempat hingga kesepuluh bagi semua kategori.

Majlis pelepasan dan penyampaian hadiah kemenangan disempurnakan oleh Dekan FPEP UMS, Prof. Madya. Dr. Raman Noordin yang mewakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin.

Sumber: Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan