Minggu Bahasa KKTM Angkat Kepentingan Berbahasa Inggeris

ISNIN, 13 NOVEMBER – Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM) menganjurkan Program Minggu Bahasa di Dewan Utama Kolej Kediaman Tun Mustapha, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Pengarah Program, Baharullah Haris berkata, seramai 16 pelajar tempatan dan antarabangsa yang mewakili setiap kolej kediaman di UMS menyertai beberapa pertandingan sebagai mengisi program tersebut.

“Antara yang dipertandingkan termasuklah pidato, public speaking serta permainan mini seperti tongue twist, brain challenge, roda impian, spell it right dan teka silang kata,” ujarnya.

Tambah beliau, program tersebut bertujuan meningkatkan keyakinan diri untuk bertutur dalam Bahasa Asing dan merapatkan hubungan antara pelajar tempatan dan pelajar antarabangsa.

“Selain itu, program ini juga untuk meningkatkan tahap keyakinan diri peserta tempatan untuk bertutur dalam bahasa Inggeris dan peserta antarabangsa pula dapat belajar bertutur dalam bahasa Melayu sekali gus dapat merapatkan jurang komunikasi antara mereka,” jelasnya.

Sementara itu, Pengetua Kolej Kediaman Tun Mustapha, Kolonel (PA) Dr. Mohamad Nizam Nazarudin berkata, Bahasa Inggeris merupakan bahasa yang penting pada masa kini kerana ia merupakan bahasa komunikasi di peringkat antarabangsa.

“Justeru, setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada Jawatankuasa JAKMAS KKTM atas kerjasama yang baik bersama Kelab Publisiti Tun Mustapha dan Majlis Sekretariat KKTM sehingga dapat menganjurkan program Minggu Bahasa ini dengan jayanya,” tambahnya.

Program yang menyaksikan kehadiran seramai 130 pelajar itu turut dihadiri Timbalan Pengetua KKTM, Herman Salah dan wakil Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Dayangku Siti Afizah Abdul Latif.