Mahasiswa Kolej E Ceriakan Pesakit Wad Kanak-kanak Hospital Likas

SELASA, 14 NOVEMBER – Seramai 20 pelajar Kolej Kediaman E, Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan lawatan ke Wad Kanak-kanak di Hospital Wanita dan Kanak-kanak Likas baru-baru ini.

Program anjuran Exco Kemasyarakatan, Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) kolej kediaman itu antara lain bertujuan untuk menerapkan nilai rasa keprihatinan mahasiswa kepada golongan yang kurang bernasib baik sekali gus mengeratkan hubungan silaturahim antara peserta, kanak-kanak dan pihak hospital.

Pengarah Program, Siti Baizurah Awang Kechil berkata, program itu juga membolehkan para mahasiswa meningkatkan kemahiran insaniah dalam aspek komunikasi dan jalinan komuniti serta memupuk nilai kemanusiaan yang tinggi.

“Antara aktiviti yang diadakan adalah acara Indoor game bertempat di bilik permainan khusus hospital itu yang mendapat sambutan memberangsangkan daripada pesakit kanak-kanak di wad ini.

“Melalui acara dan pengisian yang kami jalankan boleh dilihat senyuman dan keceriaan dalam kalangan mereka yang ada di sini,” katanya sambil mengharapkan para pesakit di wad kanak-kanak sentiasa positif dan kembali sembuh dengan segera.

Menurut Baizurah, keceriaan itu ditambah lagi dengan kehadiran para mahasiswa yang melawat wad tersebut dengan membawa buah tangan bersama.

Program lawatan dari pukul 9.00 pagi hingga 1.00 petang itu turut dihadiri Timbalan Pengetua Kolej Kediaman E, Mohd Hilmey Saili dan Felo Penyelaras, Safiah Masbaka.