Perpustakaan UMS Hulur Sumbangan Kepada Kinabalu Pink Ribbon

RABU, 15 NOVEMBER – Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyampaikan sumbangan berjumlah RM 800 kepada pertubuhan Kinabalu Pink Ribbon sebagai tanda sokongan terhadap gerakan pertubuhan tersebut yang memperjuangkan aktiviti kesedaran terhadap kanser payu dara.

Sumbangan tersebut disampaikan oleh Ketua Pustakawan UMS, Dg Rukiah Ag Amit kepada Presiden Kinabalu Pink Ribbon, Annie Chin dalam satu majlis di Bilik Mesyuarat PAKMA, Perpustakaan UMS.

Menurut Dg Rukiah, sumbangan tersebut adalah hasil penganjuran pada 31 Oktober lalu, yang disertai seramai 130 peserta dalam kalangan kakitangan UMS.

“Kita merancang untuk mengadakan program seumpama kelak pada hari hujung minggu bagi menarik penyertaan lebih ramai orang awam yang bekerja dan pelajar UMS,” katanya.

Sementara itu, Annie Chin berharap agar program yang dianjurkan mampu memberikan kesedaran kepada golongan pelbagai lapisan umur akan kepentingan untuk membuat pemeriksaan kanser payu dara sebagai langkah pencegahan awal.

“Kebanyakan golongan wanita tidak segera membuat pemeriksaan lanjut walaupun setelah menyedari terdapat tanda-tanda awal penyakit tersebut, dan akhirnya mereka telah berada di Tahap 4 Kanser Payu Dara setelah membuat pemeriksaan susulan apabila badan merasa sakit.

“Justeru, amat penting kepada masyarakat luar untuk mengetahui tentang penyakit ini dan melakukan pemeriksaan payu dara, Mammogram, dan pemeriksaan tubuh badan,” katanya.

Ujar beliau, sehingga ini belum ada punca khusus dikesan yang mengakibatkan penyakit tersebut, dan mengaitkan faktor gaya hidup mampu mendorong kepada penyakit Kanser Payu Dara.

Turut hadir pada majlis tersebut Timbalan Ketua Pustakawan Kanan UMS, Anna Michael dan wakil urusetia program Pink Ribbon Walk, Lorita Gadol.