Penyelidikan Bioteknologi Disaran Teruskan R&D untuk Penemuan Baharu

KHAMIS, 16 NOVEMBER - Penyelidik dan pakar dalam industri bioteknologi perlu meneruskan usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang akan membawa kepada penemuan baharu dan boleh diterjemahkan kepada inovasi.
Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Mohd Azhar Yahaya berkata penemuan yang dibuat oleh para penyelidik dan pakar telah dimanfaatkan oleh industri untuk memacu ekonomi ke arah pembangunan mampan demi kepentingan manusia.
"Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada komuniti saintifik kerana mengambil bahagian dalam proses membangunkan industri bioteknologi," katanya pada pelancaran Simposium Bioteknologi Kelima yang berlangsung selama dua hari bermula kelmarin.
Simposium yang dianjurkan oleh Institut Penyelidikan Bioteknologi, Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu bertemakan 'Bioteknologi untuk Pembangunan Mampan bagi Memenuhi Cabaran Global' menghimpunkan lebih 80 saintis, ahli akademik, pelajar, wakil industri dan profesional.
Mohd Azhar berkata, pengkorporatan institut penyelidikan di bawah Institut Bioteknologi Kebangsaan Malaysia (NIBM) membantu institusi yang memberi tumpuan kepada R&D yang didorong oleh pasaran dan bebas membentuk rangkaian kerjasama dengan universiti tempatan dan antarabangsa, serta syarikat.

Sementara itu, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berharap melalui simposium itu, pelbagai perkongsian dan idea boleh dikongsi untuk membincangkan langkah-langkah dan menyediakan program lestari dari perspektif bioteknologi.

Turut hadir, Ketua Pustakawan UMS, Dayang Rukiah Awang Amit dan Pemangku Pengarah Institut Penyelidikan Bioteknologi, Dr. Zarina Amin.