American Corner Sabah di Perpustakaan UMS Dilancar

KHAMIS, 16 NOVEMBER - American Corner Sabah yang diwujudkan hasil kerjasama antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Seksyen Hal Ehwal Awam, Kedutaan Amerika Syarikat dilancar dalam satu majlis di Perpustakaan UMS, pagi tadi.

Ruangan tersebut menempatkan pelbagai koleksi seperti buku bergambar, ensiklopedia, majalah dan jurnal terkini berkaitan Amerika Syarikat sebagai rujukan pelajar dan orang awam, selain kemudahan peralatan berteknologi seperti iPad, iMac, Mesin Pencetak 3D dan sebagainya.

Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, selain mewujudkan ruangan American Corner (AC) tersebut, AC juga akan menganjurkan pelbagai aktiviti yang bakal memberi manfaat terutama kepada pelajar UMS dan komuniti setempat.

"Diharapkan melalui wujudnya AC ini warga UMS khususnya dapat memanfaatkan kemudahan ini untuk menambah lebih pengetahuan berkaitan budaya, nilai dan masyarakat di Amerika Syarikat.

“Saya juga menyeru agar para pelajar, kakitangan dan pensyarah UMS untuk menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh AC yang saya pasti mampu membantu dalam pengajaran, pembelajaran, penyelidikan dan aktiviti penerbitan,” katanya dalam ucapan sempena majlis perasmian American Corner Sabah.

Beliau turut berharap agar kerjasama bersama Kedutaan Amerika Syarikat dalam penganjuran aktiviti-aktiviti tersebut akan memberi penekanan terhadap program berbentuk informatif dan menarik seperti perkongsian pengetahuan daripada individu tertentu berkaitan teknologi terkini, pemuliharaan alam sekitar, keusahawanan, pendidikan tinggi dan kemasyarakatan.

Turut hadir pada majlis tersebut Kaunselor Hal Ehwal Awam, Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia, Bradley Hurst; Ahli Lembaga Pengarah UMS, Datuk Dr. Yusof Yacob dan Datuk Pengiran Mohd. Hussein Datuk Pengiran Hj. Mohd. Tahir Nasruddin; Pendaftar UMS No’man Ahmad, Bendahari UMS Zallifah Shadan dan Ketua Pustakawan UMS Dayang Rukiah Ag. Amit.