Timbalan Speaker Rasmikan Kemeriahan Tamu Gadang Majlis Konvokesyen UMS Ke-19

KHAMIS, 16 NOVEMBER – Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Johnson Tee merasmikan Tamu Gadang Universiti Malaysia Sabah (UMS) sempena Majlis Konvokesyen UMS ke-19 yang berlangsung pada Sabtu hingga Isnin depan.

Beliau menyempurnakan lafaz perasmian semalam di  Padang Kawad yang menjadi lokasi Tamu Gadang sehingga 21 November 2017.

Hadir sama, Ahli Lembaga Pengarah UMS, Datin Hajah Nurlaila Said, Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni),  Prof. Dr. Ismail Ali dan Pegawai-pegawai Utama dan Kanan UMS.

Terdahulu,  Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam ucapannya berkata, Tamu Gadang yang dianjurkan setiap tahun sempena Majlis Konvokesyen UMS merupakan platform untuk melatih kepimpinan dalam kalangan mahasiswa khususnya dalam melaksanakan program di dalam kampus.

Katanya, penganjurannya yang menjadikan pelajar sebagai pengendali utama itu juga amat bertepatan dalam memastikan peningkatan kemahiran insaniah sekali gus  melahirkan graduan yang berdaya saing dan berminda kelas pertama.

Ujar beliau, Tamu Gadang pada kali ini akan diserikan dengan pelbagai acara pentas dan malam konsert artis terkemuka tanah air seperti Haqiem Rusli, Ernie dan Wany Hasrita yang merupakan finalis Anugerah Juara Lagu selain ramai lagi artis tempatan Sabah.

Hampir 200 gerai pameran juga dibuka pada kali ini yang menawarkan pelbagai perkhidmatan, jualan dan produk makanan.