57 Siswa UMS Ditauliah Leftenan Muda Pertahanan Awam

KHAMIS, 16 NOVEMBER – Seramai 57 mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) ditauliah pangkat Leftenan Muda Pertahanan Awam dalam satu majlis di UMS Peak kelmarin.

Pentauliahan pangkat tersebut disempurnakan oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Roslan Wahab.

Ketika berucap pada majlis tersebut, beliau menyeru agar para mahasiswa yang telah ditauliahkan untuk sentiasa bersedia memikul tanggungjawab bagi membantu APM dalam melaksana sebarang aktiviti kesedaran keselamatan awam menghadapi kecemasan dan bencana kepada rakyat Malaysia khasnya.

“Diharapkan agar siswa-siswi sekalian dapat mengaplikasikan segala pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh sepanjang lima semester ini dengan membantu diri, keluarga, masyarakat dan seterusnya negara.

“APM amat memerlukan sumbangan dari setiap warganya termasuk dalam kalangan Pegawai-pegawai Kehormat dan Bersekutu IPT serta pegawai muda dari Pasukan Siswa APM bagi mendepani pelbagai krisis, kecemasan dan bencana yang sering melanda negara dan dunia sejak kebelakangan ini,” katanya.

Tambah beliau, para Pegawai Pasukan Siswa APM perlu merebut peluang yang ada dalam menambah ilmu kemahiran Pertahanan Awam sebagai nilai tambah kepada pembentukan sahsiah dan keperibadian tinggi dalam kalangan mahasiswa universiti.

Terdahulu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof yang juga merupakan Komandan Pasukan Siswa APM UMS dalam ucapannya berkata, majlis pentauliahan buat kali keempat itu amat bermakna kerana buat julung kalinya diadakan secara medan dan dianjurkan di UMS Peak.

“Tujuan penganjuran majlis pentauliahan secara medan ini adalah untuk memaparkan segala kemahiran yang dipelajari Pegawai Kadet selama tiga tahun berada dalam Pasukan Siswa APM UMS,” ujar beliau.

Pada majlis pentauliahan tersebut, tiga pegawai kadet terpilih sebagai pegawai kadet terbaik, iaitu Nur Syakirah Zulkefli bagi Pegawai Kadet Terbaik Keseluruhan, Abdul Rahim Nasi bagi Pegawai Kadet Terbaik Kampus Antarabangsa Labuan, dan Risnaeni Samsari bagi Pegawai Kadet Terbaik Kampus Induk Kota Kinabalu.