Pelajar KAFA Masjid UMS Diraikan Dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan

JUMAAT, 17 NOVEMBER – Seramai 70 orang pelajar Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) sesi 2017 diraikan dalam satu Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar KAFA Masjid UMS 2017 anjuran Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS)

Menurut Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam merangkap Penyelaras Program, Ustazah Kartini Mail, tujuan majlis ini diadakan adalah bagi memberi motivasi kepada para pelajar KAFA menanam azam untuk lebih maju dan berlumba-lumba menuju kejayaan.

“Selain dari memperkukuhkan asas pendidikan agama Islam untuk kanak-kanak Islam dalam pendidikan Al-Quran dan Fardhu Ain, program ini juga merupakan wadah ilmu serta jambatan dalam mengeratkan silaturahim antara ibu bapa, pelajar dan kakitangan.

“Ini sekali gus meningkatkan syiar dan dakwah Islamiah melalui kerjasama di antara para guru dan ibu bapa pelajar serta pihak pengurusan KAFA Masjid UMS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah PIUMS, Prof. Madya Dr. Muhamad Suhaimi Taat melahirkan rasa berterima kasih kepada pihak pengurusan KAFA, para guru dan ibu bapa yang turut hadir meluangkan masa bersama meraikan pelajar hari ini.

“Kehadiran ibu bapa bersama guru-guru amat penting untuk menaikkan lagi semangat para pelajar di samping dapat kenal mengenali antara ibu bapa dan guru-guru KAFA,” katanya ketika merasmikan majlis tersebut.

Selain penyampaian hadiah kepada pelajar cemerlang, majlis turut diserikan dengan majlis khatam Al-Quran oleh 12 pelajar KAFA yang dipimpin oleh Pembantu Hal Ehwal Islam PIUMS, Ustaz Md. Nazrie Petir dan persembahan nasyid para pelajar KAFA.

Majlis berakhir dengan penyampaian anugerah terbaik percubaan Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) kepada Muhammad Arif Mohd Rosni yang mendapat 7A, 1B, serta dan penyampaian anugerah cemerlang kepada 26 orang pelajar KAFA.

Kesemua pelajar menerima hadiah berupa Piala dan Sijil yang disampaikan oleh Pengarah PIUMS.

Turut hadir pada majlis itu, Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan, Md. Razali Saibin, guru-guru KAFA serta ibu bapa pelajar yang terdiri daripada kakitangan UMS dan orang awam serta guru-guru KAFA.