Kerjasama UMS-IYRES Fokus Kerjasama Pembangunan Belia

KHAMIS, 23 NOVEMBER – Jaringan kerjasama antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) mampu menyumbang kepada pembangunan belia di Malaysia khususnya di negeri Sabah.

Ketua Pegawai Eksekutif IYRES, Dr. Zainah Shariff berkata, menerusi kerjasama yang dimeterai melalui satu memorandum persefahaman (MoU) antara kedua-dua pihak, pelbagai program pendidikan, persidangan, bengkel dan program latihan dapat dilaksanakan bagi mengkaji isu-isu yang berlaku dalam kalangan belia di bandar mahupun luar bandar.

“Program berkaitan pembangunan belia ini penting bagi melahirkan modal insan yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam pelbagai bidang termasuk dalam program kepimpinan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Majlis Menandatangani MoU di antara Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS dan IYRES di Bilik Seminar 5, Bangunan FPP baru-baru ini.

Perjanjian kerjasama tersebut ditandatangani oleh Dekan FPP, Prof. Dr. Mohd Dahlan A. Malek mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin manakala IYRES diwakili Dr. Zainah sambil disaksikan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah IYRES, Dato’ Hj Adnan Abu Hassan dan Pendaftar UMS, No’man Ahmad.

Perjanjian tersebut bakal menyaksikan kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam menjalankan penyelidikan bersepadu berkaitan pembangunan belia dan komuniti, menjalankan program akademik dengan memberikan kebenaran kepada pelajar untuk menjalani praktikal di organisasi belia dan sukan, mengadakan persidangan dan mengadakan kerjasama khidmat komuniti dalam menyediakan modal insan yang jitu dalam pembangunan belia dan komuniti.