Program Melestarikan Fakulti Tarik Penyertaan Memberangsangkan

ISNIN, 25 NOVEMBER - Kumpulan Amici Terrae (Friends of Earth) berjaya mengadakan ‘Program Melestarikan Fakulti’ yang diadakan di Fakulti Kemanusiaan Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS), baru-baru ini.

Pengarah program, Syelvina Masanun berkata, program itu mensasarkan pelajar tahun 1 FKSW merangkumi ketujuh-tujuh program yang ditawarkan di bawah fakulti berkenaan.

“Kita memilih pelajar tahun 1 kerana mereka inilah yang berada di fakulti selama tiga tahun yang akan datang sekali gus bersama-sama dalam melestarikan fakulti ini sehingga menamatkan pengajian masing-masing.

“Selain itu, aktiviti gotong-royong juga telah diadakan di sekitar kawasan FKSW sesuai dengan objektif program ini iaitu meningkatkan kesedaran pelajar terhadap kebersihan fakulti,” katanya ketika ditemui media.

Ujar Syelvina, kumpulan Amici Terrae adalah terdiri daripada pelajar tahun 3 Hubungan Antarabangsa, Antropologi Sosiologi dan Geografi.

“Kita sangat berterima kasih kerana sambutan yang amat memberangsangkan dengan penyertaan seramai 49 pelajar,” jelasnya.

Program selama dua hari itu turut diisi dengan Ceramah Kempen Anti Kutu Sampah dari Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) serta pameran dari Jabatan Alam Sekitar dan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA).

Majlis perasmiannya telah disempurnakan Penerbit Rancangan Kanan, FKSW, Feria Lee.