Kesatuan Eropah Sentiasa Buka Ruang Kerjasama dengan UMS

SELASA, 28 NOVEMBER - Kesatuan Eropah (EU) sentiasa membuka ruang kerjasama dengan Universiti Malaysia Sabah (UMS) terutama dalam aspek penyelidikan dan pembangunan pelajar.

Perkara itu dinyatakan Ketua Delegasi Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia, Maria Castillo Fernandez ketika berucap sempena lawatan delegasi tersebut ke universiti itu kelmarin.

Bertempat di Dewan Bankuasi Bangunan Dewan Canselor UMS, beliau berkata, kerjasama yang boleh diadakan adalah seperti pertukaran pelajar dan tenaga pengajar dengan universiti-universiti yang terdapat di Eropah.

“Kita juga mempunyai geran penyelidikan yang boleh membantu para penyelidik dalam penyelidikan yang bersesuaian yang boleh dimanfaatkan bersama.

“Selain itu, kita juga mempunyai program tajaan untuk pelajar yang ingin melanjutkan pengajian ke Eropah,” katanya.

Terdahulu, Pemangku Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Rasid Mail dalam ucapannya turut mengalu-alukan  kehadiran rombongan EU ke Malaysia kerana telah memilih UMS sebagai salah satu destinasi.

Katanya, kejayaan sesebuah universiti itu sememangnya  ditunjangi oleh jalinan hubungan dengan masyarakat.

“Hubungan yang dimaksudkan ini adalah meliputi jalinan dengan masyarakat antarabangsa termasuk dengan Kesatuan Eropah.

“Justeru, adalah menjadi satu kebanggaan bagi kami di UMS untuk terus mengadakan hubungan yang baik dengan EU,” jelasnya.

Menurut Prof. Dr. Rasid, sebagai sebuah universiti yang bertekad cemerlang, UMS tidak akan pernah berhenti untuk melangkah maju ke hadapan.

“Untuk kekal memacu kecemerlangan ini, UMS akan terus memperkukuh dan mengadakan pelbagai jalinan kerjasama dengan institusi akademik di seluruh dunia,” tambahnya lagi.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin turut berkesempatan hadir bagi meluangkan masa bersama delegasi EU ke Malaysia yang disertai 12 ahlinya.