Pengetahuan Luas dan Teknik Komunikasi Penting untuk Ahli Diplomat: Datuk Mohamad Sadik

RABU, 29 NOVEMBER - Ahli Diplomat Awam perlu memahami tugas masing-masing untuk membawa nama baik negara.

Ketua Pengarah Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR), Datuk Mohamad Sadik Kethergany berkata, mereka perlu mempunyai pengetahuan yang luas tentang Malaysia dan mempunyai kemampuan komunikasi yang tinggi khususnya dalam memberi penerangan berkaitan tanah air kepada negara tempat bertugas.

"Paling penting segala kelakuan perlu dijaga, seperti penggunaan perkataan, tingkah laku dan tabiat peribadi kerana semua mata akan tertumpu pada kita selaku ahli Diplomat  Awam yang mewakili sebuah negara iaitu Malaysia.

“Seseorang ahli diplomat akan mudah menyesuaikan diri dan mampu menonjolkan negara Malaysia dengan baik apabila dia memahami budaya masyarakat di sana sekali gus mampu berkomunikasi menggunakan dialek dan bahasa perantaraan mereka," tambahnya.

Datuk Mohamad Sidek berkata demikian ketika berucap pada Latihan Sangkutan Jangka Pendek (Bina Insan) kepada bakal Diplomat IDFR di Galeri Bangunan Canselori, UMS, kelmarin.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam teks ucapan aluannya berkata, adalah menjadi satu kebanggaan bagi UMS mempunyai hubungan yang baik dengan IDFR.

“Saya percaya jalinan kerjasama ini akan membantu perkembangan universiti seiring dengan peredaran semasa.

“Saya harapkan agar kehadiran IDFR ke UMS ini adalah permulaan untuk pelbagai lagi jalinan kerjasama pada masa akan datang,” katanya.

Teks ucapan beliau disampaikan Pemangku Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Rasid Mail.

Hadir sama, Pengarah Pusat Pemerkasaan Kompetensi IDFR, Zakaria Nasir; Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dan Bendahari UMS, Zallifah Shadan.

Kira-kira 200 pelajar dan kakitangan UMS turut hadir menjayakan latihan tersebut.