UMS, Sekretariat CTI-CFF Meterai MoU

ISNIN, 4 DISEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Sekretariat Inisiatif Terumbu Karang, Perikanan, dan Keselamatan Makanan (CTI-CFF) telah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dalam satu majlis di Hotel Dusit Thani, Manila, Filipina baru-baru ini.

UMS diwakili oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof Dr. Shahril Yusof menandatangani MoU tersebut, manakala CTI-CFF diwakili Pengarah Eksekutifnya, Prof. Ir. Widi Agus Pratikto.

Melalui MoU tersebut, UMS dan Secretariat CTI-CFF akan menjalankan aktiviti-aktiviti dengan lebih terancang dan berstruktur yang diletakkan di bawah agenda ‘partneship” CTI-CFF.

(CTI-CFF) adalah perkongsian pelbagai hala dari enam negara iaitu Indonesia, Malaysia, Papua New Guinea, Filipina, Kepulauan Solomon dan Timor-Leste (‘CT6’) yang bekerjasama untuk mengekalkan dan mengurus sumber-sumber marin dengan menangani isu-isu penting seperti keselamatan makanan, perubahan iklim dan biodiversiti marin.

Justeru, beberapa program bakal dirancang oleh kedua-dua pihak termasuklah kolaborasi penyelidikan, program pembangunan modal insan dan jangkauan komuniti (comunity outreach) yang mana memberi tumpuan kepada Sumber Marin dan Pesisir yang dikendalikan secara mampan melalui Pendekatan Ekosistem Terhadap Pengurusan Perikanan (EAFM).

Kerjasama juga turut memfokuskan Kawasan Perlindungan Marin (MPA) yang ditubuhkan dan diurus secara berkesan dan Pelan Tindakan Awal Pelbagai Wilayah bagi Adaptasi Perubahan Iklim untuk persekitaran laut dan pantai dan ekosistem pulau kecil yang dibangunkan dan dilaksanakan.

Kedua-dua pihak juga akan menjalankan penyelidikan berkaitan peningkatan spesies terancam iaitu jerung, penyu laut, burung laut, mamalia marin, batu karang, rumput laut, bakau, dan spesies terancam lain yang dikenal pasti dan mendapat perhatian CTI.

Hadir sama pada majlis tersebut Pengarah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) UMS, Prof. Dr. Rossita Shapawi dan Timbalan Pengarah (Akademik dan Antarabangsa) IPMB UMS, Prof. Madya Dr Ejria Saleh.