17 Kontinjen Sertai Perarakan Maulidur Rasul Peringkat UMS

SELASA, 06 DISEMBER – Majlis  Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Universiti Malaysia Sabah (UMS) anjuran  Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS) pagi tadi disambut meriah bermula dengan perhimpunan dari dataran Dewan Canselor  yang kemudiannya berarak menuju ke Masjid UMS.

Pengarah PIUMS, Prof. Madya Dr. Muhammad Suhaimi Taat berkata, seramai 17 kontinjen yang mewakili Jabatan, Fakulti, Pusat, Institut dan Unit (JFPIU) serta pelajar menyertai perarakan pada sambutan kali ini.

“Program sebegini harus diteruskan pada masa akan datang sebagai menzahirkan kecintaan kita kepada junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.,” jelasnya.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam teks ucapan perasmiannya berkata, tema sambutan ‘Kesatuan Ummah Kesejahteraan Negara’ sangat bertepatan dengan kesungguhan universiti untuk menyatukan fikiran dan menyeragamkan tindakan dalam memacu kecemerlangan selaras dengan slogan ‘Bertekad Cemerlang’.

“Syabas dan tahniah kepada warga UMS khususnya mereka yang terlibat secara langsung dalam aktiviti yang dianjurkan sempena bulan maulud ini, terlebih kepada semua ahli jawatankuasa yang telah bertungkus lumus bagi menjayakan sambutan Maulidur Rasul  ini,” katanya.

Teks ucapan beliau disampaikan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Rasid Mail.

Sementara itu, sambutan itu turut menyaksikan kontinjen Al-Jawwad dari Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) menerima cek bernilai RM1,000 beserta sijil selaku pemenang kontinjen terbaik, disusuli  Jabatan Perpustakaan selaku naib johan dengan hadiah RM700 dan sijil.

Fakulti Perniagaan Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) muncul sebagai pemenang tempat ke-3 dan menerima hadiah wang tunai RM500 beserta sijil.

Sambutan kali ini turut diisi dengan sesi ceramah yang disampaikan Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Cawangan Sabah, Haji Mat Radzi Haji Mat Ali.

Turut hadir Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dan Bendahari UMS, Zallifah Shadan.

Kira-kira 500 pelajar dan kakitangan UMS turut sama menjayakan sambutan tersebut.