Najmie Johan Pertandingan Pidato UMS

RABU, 06 DISEMBER - Muhammad Najmie Rani dari Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) muncul sebagai johan pertandingan pidato “UMS Elocution Contest” yang dianjurkan Kursus Pengucapan Awam (EK00703) baru-baru ini.

Dengan pidato bertajuk ‘Keamanan’, Najmie mengetepikan pesaing terdekat Melissa Ashnur dari Fakulti Kejuruteraan (FKJ) UMS yang berada di kedudukan naib johan.

Tempat ketiga pula disandang Marmilah Abdullah dari Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) melalui pidatonya bertajuk ‘Insan Berintegriti Kejayaan Berkualiti’.

Majlis perasmian dan penyampaian hadiah disempurnakan Pengarah Pusat Kokurikulum dan Pemajuan Pelajar (PKPP) UMS, Prof. Madya Dr. Anuar Din.

Dalam ucapannya beliau menyuarakan harapan agar program tersebut sekali gus dapat melahirkan generasi yang berketerampilan, berkarisma dan berkeyakinan terutama apabila berhadapan dengan khalayak ramai.

“Justeru, saya amat menyokong sekiranya program-program seumpama ini akan diteruskan lagi pada masa-masa akan datang,” katanya.

Terdahulu, wakil pengarah program, Shemaiah Marie Mojuntin dalam ucapannya berkata, penganjuran program tersebut bertujuan untuk memartabatkan Bahasa Melayu dalam diri masyarakat terutamanya dalam kalangan mahasiswa termasuk pelajar antarabangsa yang yang menuntut di UMS.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program ini, terlebih kepada Pengarah PKPP UMS atas kesudian hadir bagi merasmikan program selain para penaja yang telah bersama-sama membantu menjayakan program ini,” katanya.

Bertemakan Bahasa Jiwa Bangsa pertandingan tersebut disertai oleh semua 10 fakulti yang terdapat di UMS.

Hadir sama, Pensyarah Kursus Pengucapan Awam, Mohammad Norazmi Haris.