IBTP Anjur Simposium Pascasiswazah ke-9

KHAMIS, 07 DISEMBER - Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan  Simposium Pascasiswazah kali ke-9, kelmarin.

Bertempat di Galeri, Bangunan Canselori UMS, simposium yang diadakan secara tahunan itu menekankan aspek perkongsian akademik dalam kalangan pelajar pascasiswazah dan pensyarah.

Menurut Pemangku Pengarah IBTP, Prof. Madya Dr. Monica Suleiman, ia merupakan platform yang baik untuk pelajar pascasiswazah IBTP mengongsikan cadangan penyelidikan, idea dan keputusan mereka dengan pelajar lain, serta kepada penyelidik dan para pensyarah.

“Sepanjang simposium ini saya juga ingin berpesan agar pembentang dapat membuat teknik penyampaian dengan baik, sementara sebarang cadangan atau kritikan haruslah dikemukakan dengan berhemah terhadap mana-mana pembentang,” katanya ketika berucap merasmikan simposium itu.

Beliau berkata, ahli akademik dan penasihat juga harus memberi komen positif untuk menggalakkan dan membantu pelajar memperbaiki penyelidikan mereka.

Dalam pada itu, Dr. Monica turut menekankan agar para pelajar pascasiswazah juga sentiasa berhubung dengan penyelia masing-masing untuk memastikan mereka mampu mencapai sasaran untuk bergraduan dalam tempoh masa yang ditetapkan (Graduate on time).

Pada simposium tersebut seramai 20 pelajar pascasiswazah membentangkan cadangan penyelidikan, kemajuan penyelidikan dan pembentangan pra-viva, selain pembentangan empat poster.

Sumber: IBTP