UMS Raih Pelbagai Keistimewaan Hasil Persahabatan 60 Tahun Malaysia-Jepun

RABU, 13 DISEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) meraih pelbagai keistimewaan hasil daripada jalinan kerjasama dan persahabatan antara Malaysia dan Jepun yang terjalin sejak 60 tahun lalu.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, sejak penubuhan UMS pada tahun 1994, banyak inisiatif yang diambil oleh universiti juga mendapat bantuan dari pihak Jepun.

“Pada awal tahun 2000, perbincangan bersama Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP) dan Japan International Cooperation Agency (JICA) menghasilkan Projek Pemuliharaan Biodiversiti dan Ekosistem Borneo (BBEC) Fasa 1, yang kemudiannya bersambung kepada Fasa 2.

“Para saintis dari Jepun juga telah bersama UMS sejak awal universiti ini beroperasi bagi membantu UMS dalam kerja-kerja saintifik dan praktikal dalam proses pengkulturan ikan berkualiti tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan aluan sempena Majlis Syarahan Bersama Duta Jepun ke Malaysia, Dr. Makio Miyagawa di Galeri Majlis, UMS baru-baru ini.

Ujar beliau, UMS juga sekian lama telah mempunyai jalinan kerjasama istimewa bersama Kindai University, Jepun dalam bidang akuakultur.

“Dengan penubuhan UMS-Kindai Aquaculture Development Centre awal tahun lalu juga turut menjadi pemangkin kerjasama antara kedua-dua universiti untuk melipatgandakan usaha penyelidikan berterusan dalam memajukan bidang akuakultur,” tambah Datuk Dr. D Kamarudin.

Dalam pada itu, Dr. Makio Miyagawa dalam syarahannya menyentuh mengenai hubungan diplomatik dan istimewa antara Malaysia dan Jepun selama enam dekad, serta potensi kerjasama dalam pelbagai aspek antaranya bidang industri berteknologi tinggi, pembangunan infrastruktur, industri digital, industri makanan halal, farmaseutikal dan kosmetik, serta kewangan Islam.

Hadir sama pada majlis tersebut Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun.