SME@UMS 2017 Lahirkan CEO Syarikat Bertaraf Global

KHAMIS, 14 DISEMBER - Seramai 21 peserta berjaya menamatkan program SME@UMS dan diraikan pada Majlis Graduasi Program SME@UMS 2017 kali ke-3 yang berlangsung di Galeri Majlis Universiti Malaysia Sabah (UMS), kelmarin.

Menurut Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, pemilihan UMS sebagai salah sebuah universiti dalam pelaksanaan program SME@universiti adalah amat bertepatan untuk meningkatkan kemahiran, pengetahuan modal insan dan melahirkan pemilik perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bertaraf global.

“Program ini membantu membangunkan modal insan yang kreatif dan berinovatif dalam pengurusan perniagaan demi membangunkan pertumbuhan perniagaan dalam kalangan usahawan baharu dan sedia ada,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Profesor Madya Dr. Raman Noordin.

“Peningkatan ilmu pengetahuan dalam dunia keusahawanan tidak boleh diabaikan kerana perubahan persekitaran pasaran dan persaingan akan menjadi penghalang utama usahawan beraksi dalam pasaran global. Bagi mencapai matlamat ini, peningkatan ilmu pengetahun dan kemahiran dalam pengurusan perniagaan adalah perlu bagi membolehkan PKS memainkan peranan utama dalam merangsang pertumbuhan ekonomi untuk lebih berdaya saing,” tambahnya.

Terdahulu, Pengurus Kanan Malaysia Timur, Pembangunan Sumber Manusia SME Corporation, Tinah Anak Jerome menasihatkan agar para graduan mengambil peluang untuk menaik taraf perniagaan masing-masing dengan mengambil peluang selari dengan kewujudan industri 4.0.

“Para pengusaha harus sentiasa bersedia dengan perubahan persekitaran agar perniagaan anda sentiasa relevan, gunakan peluang industri teknologi untuk meluaskan lagi perniagaan anda,” ujarnya.

Program SME@Universiti adalah pembelajaran berstruktur untuk Ketua Eksekutif PKS berdasarkan modul dari University of Tokyo Jepun yang bersifat hands-on bagi memastikan usahawan mendapat ilmu pengetahuan yang terkini di pasaran.