100 Peserta Hadir Forum Harmoni 1Malaysia

KHAMIS, 14 DISEMBER – Seramai 100 peserta daripada pelbagai etnik dan anutan agama hadir menjayakan Forum Harmoni 1Malaysia yang dianjurkan dengan gabungan kerjasama Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS), Belia Harmoni Alamesra, dan Hidayah Centre Foundation, Kota Kinabalu.

Dengan tajuk ‘Kedamaian dan Kebahagian Pelbagai Agama’, forum itu diadakan bertempat di Auditorium Perpustakaan UMS, baru-baru ini.

Pengarah PIUMS, Prof. Madya Dr. Muhamad Suhaimi Taat berkata, forum itu antara lain bertujuan untuk menyampaikan konsep kedamaian dan kebahagiaan menurut kitab agama masing-masing serta menjelaskan tentang pemahaman masyarakat terhadap kepelbagaian agama di dunia.

“Melalui forum ini, kita dapat duduk bersama-sama serta dapat memupuk keharmonian dan melahirkan masyarakat seimbang dengan mengetahui dan berinteraksi dengan mereka yang berlainan agama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan forum berkenaan.

Forum sehari itu menyaksikan seramai tiga ahli panel terlibat, iaitu Pengerusi Hidayah Centre Foundation, Haji Nicholas Sylvester; Ketua Rahib Mettiyarama Centre Kota Kinabalu, Bhante Jotipala; dan Ahli Aktif Kuil Sri Pasupathinath Kota Kinabalu, Dr. Shargunandass Iynam.