FPP anjur Seminar Kebangsaan Majlis Dekan Pendidikan Universiti Awam

KHAMIS, 14 DISEMBER – Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Seminar Kebangsaan Majlis Dekan Pendidikan Universiti Awam bermula kelmarin.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, seminar itu merupakan medan penyampaian ilmu yang diperoleh hasil penyelidikan untuk tujuan perkongsian bersama.

“Saya pasti warga seminar maklum betapa teknologi sangat berpengaruh dalam dunia pendidikan masa kini dan bersedia mendepani cabaran serta transformasi dalam Pendidikan Tinggi 4.0.

“Saya juga menaruh keyakinan setiap Universiti Awam kini berada pada landasan yang betul dalam memacu perkembangan pendidikan di negara ini,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Rasid Mail di Auditorium Perpustakaan UMS.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datin Paduka Ir Dr. Siti Hamisah Tapsir dalam ucapan perasmiannya berkata, universiti harus bersedia menghadapi cabaran revolusi industri 4.0 khususnya dalam mendidik anak-anak generasi digital yang berbeza dengan generasi terdahulu seiring dengan perkembangan dunia teknologi dan komunikasi.

“Para pensyarah tidak lagi tertumpu hanya mengajar di dewan kuliah tetapi perlu lebih kreatif dan berperanan sebagai kurator dalam pengetahuan teras bagi memastikan keberkesanan sistem pembelajaran dalam menghadapi Pendidikan Tinggi 4.0,” katanya.

Seminar selama dua hari itu disertai 150 pensyarah pendidikan dari seluruh Universiti Awam.

Turut hadir, Dekan FPP UMS, Prof. Dr. Mohd. Dahlan Hj. A. Malek.