UMS Sedia Pertahan Kejuaraan Piala YB Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching

JUMAAT, 15 DISEMBER – Kontinjen Universiti Malaysia Sabah (UMS) sedia menggalas cabaran untuk mempertahankan kejuaraan Sukan Institut Pendidikan Tinggi (IPT) Sabah Kali ke-2 Piala YB Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching yang akan bermula esok.

UMS yang menjuarai kejohanan sama pada tahun lalu menghantar seramai 87 atlet dan pegawai yang akan menyertai kesemua enam jenis sukan yang dipertandingkan.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali ketika berucap pada majlis penyerahan bendera kontinjen berkata, kejohanan sukan itu akan menjadi medan pengukur prestasi setiap atlet yang bertanding bagi pemilihan atlet untuk kejohanan-kejohanan sukan peringkat kebangsaan dan antarabangsa seperti Sukan IPT Kebangsaan dan Sukan MASUM.

“Saya percaya kontinjen UMS tidak berdepan masalah untuk mempertahankan kejuaraan memandangkan kelebihan beraksi di gelanggang sendiri.

“Berikan saingan terbaik, bersaing atas semangat kesukanan dan gandakan usaha agar kita dapat mengatasi pencapaian pada edisi temasya sebelum ini,” ujar beliau.

Pada majlis tersebut, Prof. Dr. Ismail dan Pengarah Pusat Sukan UMS, Mohd. Asyraaf Fong Abdullah serta pegawai-pegawai sukan UMS menyaksikan bacaan ikrar yang diketuai oleh Ketua Pasukan Bola Sepak UMS, Izzudin Irfan, serta menyampaikan pakej kepada ketua pasukan bagi setiap kategori sukan.

Kejohanan Sukan IPT Sabah Kali Ke-2 Piala YB Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching berlangsung selama dua hari dengan mempertandingkan enam jenis sukan iaitu Bola Sepak, Futsal, Sepak Takraw, Bola Tampar Pantai, Bola Jaring, dan Bola Keranjang.

Temasya sukan yang akan disertai lebih 20 IPT di Sabah itu akan dirasmikan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching di UMS Arena, esok.