Kepelbagaian Sambutan Perayaan Medium Terbaik Rai Perbezaan Agama

ISNIN, 18 DISEMBER – Kepelbagaian sambutan perayaan di Malaysia mampu menjadi medium terbaik bagi saling kenal-mengenal dan mengukuhkan lagi jalinan kemesraan sesama masyarakat tanpa mengira perbezaan latar agama dan bangsa.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili berkata, sambutan Pesta Krismas di Universiti Malaysia Sabah (UMS) misalnya memberi kesempatan kepada para pelajar dan orang awam untuk berkumpul bersama-sama dan beramah mesra antara satu sama lain.

“Perayaan seperti ini sememangnya membuka peluang kepada kita semua untuk berkenalan dengan lebih dekat dan mengurangkan jurang perbezaan antara kita.

“Peluang dan kesempatan seumpama ini harus dihargai dan diteruskan agar pemikiran kita akan lebih terbuka untuk menerima persamaan dan perbezaan pelbagai kaum dan agama di Malaysia, sekali gus menggalakkan budaya saling menghormati,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan sambutan Pesta Krismas UMS Kali Ke-6 di Dewan Kuliah Pusat 2 baru-baru ini.

Menurut beliau, tema pesta pada tahun ini, iaitu Perpaduan (Unity) sangat bersesuaian bagi menyarankan kepada masyarakat agar sentiasa bersatu-padu dan memperjuangkan jiwa dan raga demi negeri Sabah khususnya dan negara Malaysia tercinta secara amnya.

“Perpaduan bukan sahaja penting di antara bangsa atau kaum, tetapi juga penting wujud di antara agama, dan amalan kebebasan beragama haruslah dipraktikkan tanpa membelakangkan perpaduan,” ujar beliau.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, majlis seperti ini melambangkan semangat harmoni dan semangat 1Malaysia yang ada dalam kalangan siswa-siswi UMS.

“Penganjuran majlis ini juga sebenarnya menyumbang kepada perkembangan jati diri dan kemahiran sahsiah kepada pelajar universiti.

“Justeru, pihak universiti tidak ingin melepaskan peluang untuk mengadakan majlis ini bagi tujuan perkembangan sahsiah serta mengeratkan lagi silaturahim antara pelajar, dan akan terus menyokong pelaksanaan majlis berkaitan budaya dan agama masyarakat Malaysia dengan harapan acara seperti ini boleh menerapkan nilai-nilai murni dalam kalangan pelajar universiti,” katanya.

Lebih 2,500 orang terdiri daripada warga kakitangan dan pelajar UMS, pelajar dari institusi pendidikan tinggi awam dan swasta serta orang awam hadir memeriahkan lagi sambutan Pesta Krismas UMS yang penuh dengan kepelbagaian persembahan.

Hadir sama Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Dr. Lucas Umbul, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali, dan Pengarah Pesta Krismas UMS 2017, Alvin Roy Oilon.