UMS Unggul Pertahan Gelaran Juara Sukan IPT Sabah

SELASA, 19 DISEMBER – Kontinjen Universiti Malaysia Sabah (UMS) berjaya mempertahankan kejuaraan Sukan Institut Pendidikan Tinggi (IPT) Sabah Piala Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching apabila mengungguli temasya sukan tersebut dengan menjuarai tujuh daripada lapan acara yang dipertandingkan.

Beraksi di gelanggang sendiri, kontinjen pasukan UMS yang membariskan 87 atlet dan pegawai sukan ternyata gah apabila menjuarai acara Futsal Wanita, Bola Tampar Pantai Wanita, Bola Keranjang Lelaki dan Wanita, Bola Sepak, Bola Jaring dan Sepak Takraw.

Naib johan keseluruhan disandang oleh kontinjen Politeknik Kota Kinabalu yang memenangi satu pingat emas menerusi acara Bola Tampar Pantai Lelaki, manakala UMS Kolej Antarabangsa Labuan (UMSKAL) mendapat tempat ketiga dengan pungutan pingat keseluruhan dua perak dan satu gangsa.

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan oleh Ketua Penolong Pengarah Bahagian Sukan, Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia, Tony Azman dalam satu acara di UMS Arena, Ahad lalu, yang turut dihadiri Pengarah Pusat Sukan UMS, Mohd Asyraaf Fong Abdullah.

Seramai 767 atlet mewakili 20 kontinjen IPT dari seluruh Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan menyertai temasya sukan yang berlangsung selama dua hari tersebut.