Wacana Warisan 2017 Angkat Martabat Seni Warisan Tradisional Etnik Pribumi Sabah

RABU, 20 DISEMBER - Wacana Warisan 2017 yang berlangsung di Theatrette Ahmad Nisfu, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) pagi tadi mampu mengangkat martabat seni warisan tradisional Melayu dan Etnik Pribumi Sabah.

Wacana tersebut membariskan empat penyampai ceramah, iaitu Pensyarah Kanan FKSW, Dr Humin Jusilin yang mengupas topik Warisan Destar Iranun Sabah, pelajar Pascasiswazah UMS Salbiah Kindoyop yang membentangkan penyelidikan Kraf Tangan Dusun Tindal, Pengarah Institut Tamadun dan Alam Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof. Dr. Supyan Hussin yang membincangkan topik Warisan Silat di Alam Melayu, dan Profesor dari FKSW, Prof. Dr. Jacqueline Pugh Kitingan  bagi topik Muzik Gong Tradisional Etnik Pribumi Sabah.

Ketua Unit Penyelidikan Warisan Borneo (BoHRU), Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Prof. Madya Dr. Low Kok On dalam satu kenyataan menjelaskan wacana tersebut dianjurkan adalah berdasarkan kepentingan kepada generasi muda khususnya dalam mengenali dan menghayati seni warisan turun-temurun Melayu dan etnik pribumi Sabah.

“Wacana ini antara lain memberi pendedahan terhadap warisan etnik pribumi Sabah seperti lagu rakyat Rungus, warisan destar Irranun, tarian Magunatip Murut dan banyak lagi.

“Di samping itu, ini juga adalah sebagai platform dalam mengabadikan warisan-warisan tersebut melalui rakaman suara dan video,”katanya.

Lebih 50 orang terdiri daripada penggiat seni, kakitangan dan pelajar UMS hadir pada program wacana anjuran bersama BoHRU; Kluster Sejarah, Warisan dan Sosiobudaya, Majlis Profesor Negara; Majlis Profesor Negara - Chapter UMS; dan ATMA, UKM.